Pestera Humpleu

Descopera lumea fascinanta din adancuri

Pestera Humpleu

 
Un colos al speologiei romanesti, a doua pestera ca lungime din tara (+40km), dupa pestera Vantului (52 km), dar cu siguranta cu un potential explorativ mult mai mare, dezvaluie galerii impresionante si cel mai mare rau subteran din tara cu o lungime de peste 4 km. Totodata se remarca prin varietatea si complexitatea formatiunilor, unele dintre ele putand fi intalnite doar aici.

Este o pestera complexa avand 2 niveluri principale si un nivel secundar . Intrarea se face la nivelul secundar care este si un nivel median intre cele doua niveluri principale. Nivelul superior cuprinde partea fosila a pesterii (inactiva- nu curge un rau subteran), iar nivelul inferior cuprinde partea activa a pesterii (galeria pesterii coincide cu traseul raului subteran).

Traseul

 
Dificultate: usor – mediu
Durata: 5,5 – 7 ore
Distanta de la masina pana la intrarea in pestera: 500 de metri (~15 minute)

Intrarea se face la nivelul median al pesterii printr-o galerie oblica de dimensiuni reduse (1.5 metri latime) ce coboara aproximativ 5 metri.

Traseul se deschide intr-un lant de galerii succesive de dimensiuni impresionante (25-40 de metri inaltime, 20-40 de metri latime). Sala Balconului (aprox 500 de metri de la intrare) reprezinta locul de intalnire a celor doua niveluri principale.

Nivelul superior: partea fosila a pesterii, presupune coborarea in rapel a doua pasaje verticale (17 metri si 8 metri), coborarea a 5-6 trepte metalice si un tronson de “mersul piticului”.

Galerie foto

Cateva imagini din Pestera Humpleu

Echipament oferit de Adventure Center

Pentru ca tu sa te poti bucura de tura, iti punem la dispozitie echipamentul necesar

salopete pentru pestera
cizme si manusi
casca cu sursa de lumina (frontala)
ham + echipament pentru parcurgerea verticalei
rucscac de pestera

Oferta personalizata

Vrei sa faci speologie intr-o pestera anume?